Wednesday, October 12, 2011

BELAJAR ACCA !!!


Dah 3 tahun aku kerja. Kiranya aku dah lama tinggalkan bidang belajar ni. Penuh sawang dan berabuk kepala otak fikiran aku ni. Dulu aku dah target nak kerja dulu baru sambung belajar balik. Cari pengalaman kerja lah dulu. Alhamdulillah dah 3 tahun aku kerja dengan kerajaan ni.  

Sebelum ini aku graduan dari Politeknik Sultan Haji Ahmad Shah, Kuantan (POLISAS). Ambil jurusan Diploma Akauntansi. Aku habis belajar Jun 2008. Pastu aku dapat tawaran lanjutkan lagi pengajian ke peringkat Degree Accounting kat Universiti Putra Malaysia (UPM). Tapi biasalah, aku bukan anak orang senang. Keluarga aku susah dan aku anak paling tua sekali. Jadi kenalah hold dulu study. Cari duit bantu family sikit-sikit. Lagipun nak bagi peluang pada adik-adik aku sambung study dulu. Kang dia orang cakap asyik muka aku je yang dapat belajar. Tak adil pulak kan. Aku pun taknak susahkan parent lagi. Kalau nak study guna duit hasil titik peluh sendiri lah. So lepas aku tolak je tawaran degree tu, Alhamdulillah aku diterima kerja dengan kerajaan sebagai Accountant Assistent. Aku memang nak sambung belajar lagi tapi kena tunggu 3 tahun kerja dulu baru boleh apply cuti untuk study full-time ni.

Bulan september baru ni pun aku dapat tawaran study lagi. Buat degree kat Universiti Teknologi Petronas (UTP). Sekali lagi aku terpaksa tolak sebab masa tu belum cukup tempoh 3 tahun kerja. Confirm kerajaan takkan luluskan cuti study aku. Memang terasa rugi sebab bukan mudah nak masuk UTP ni. Semua budak pandai tahap gaban lah kan. Tapi takpelah mungkin bukan rezeki aku lagi. So dah 2 kali aku tolak tawaran study..wuwuwuuwuuuuuuuuuu.........nangis lah sangat!!!

Panjang bebenor intro aku kan..hahahhaha padan muka korang!!!

Baru-baru ni pulak aku try apply untuk ambil program profesional accounting iaitu ACCA kat Kolej Poly-Tech MARA(KPTM). Saje gatal nak apply..hahaha. ACCA ialah Association of Chartered Certified Accountants. Ia adalah satu badan akauntan bertauliah yang berdaftar di United Kingdom (UK) dan diiktiraf di 170 buah negara termasuk Malaysia ni. ACCA adalah untuk mereka yang mahu bergelar Akauntan Bertauliah. Kalau ikutkan ia juga diiktiraf oleh Kementerian Pengajian Tinggi Malaysia dan Jabatan Perkhidmatan Awam dan setaraf dengan Ijazah Sarjana Muda Perakaunan yang ada kat IPTA.

Aku dah kaji sikit pasal benda ni. Apa kelebihan program profesional berbanding degree? Antara maklumat yang aku dapat ialah :-

1. Jika buat Degree selama 4 tahun dan nak jadi akauntan bertauliah kena belajar ACCA selama 1 tahun 6 bulan. So tempoh yang akan diambil ialah selama 5 tahun 6 bulan kan.

2. Tapi jika aku ambil ACCA terus hanya makan masa 4 tahun sahaja dan aku akan boleh bergelar Akauntan Bertauliah. Dah jimat 1 tahun 6 bulan kan. Pulak tu aku ada diploma dan mungkin ada paper yang aku tak payah ambil dah. Lagi jimat masa mungkin dalam  setahun kot. Lagipun kalau buat ACCA, student jugak akan dapat degree yang dikeluarkan oleh Universiti Oxford. So Two In One lah...

Tapi kalau pada adik-adik yang tengah SPM dan mahu jadi akauntan. Bila dah dapat result spm nanti, aku sarankan ambil program profesional CAT (Certificate Accountant Technician) selama 1 tahun 6 bulan dan terus ambil ACCA dalam 3 tahun. Jadi masa 4 tahun 6 bulan akan terus bergelar akauntan bertauliah. So bayangkan kalau study umur 18 tahun dan habis 23 tahun. Umur muda tapi dah dapat title Akauntan Bertauliah dan diiktiraf. Nak mintak kerja pun senang terutama di 4 buah company accounting terbesar dunia.

Lagipun kalau study program profesional ni, pihak MARA akan taja. Sama ada anda boleh apply loan atau biasiswa dari MARA. Ha kan tak payah fikir dah bab duit ni.

Semalam pulak aku dah check result apply study kat KPTM tu..Alhamdulillah aku dapat tawaran buat ACCA kat KPTM. Cuma sekarang aku confius la..dapat pergi atau tak..kang takut Goverment tak lulus pulak cuti study aku..so aku kena confirm kan dulu lah..kalau ok semuanya aku pergi dengan senang hati. Sebab aku tak sabar nak belajar balik. Aku memang suka belajar dan cintakan ilmu ni. Tak kira lah ilmu pape pun janji yang baik. Ilmu Fardu Ain ofcouse lah wajib tuntut kan. Fardu kifayah pun wajib tuntut gak kan. Hehehe...

Tapi yang buatkan aku sedih ialah tak ramai pelajar melayu yang tahu pasal program profesional ni berbanding kaum Cina. Dia orang cuma tahu buat diploma, degree, master, PhD dan lain-lainlah. Padahal ada jalan pintas untuk jadi akauntan bertauliah pada usia muda. Pulak tu kalau yang tahu pun mereka takut nak ambil. Sebab cakap susahlah, kena tumpu betul2 lah..macam-macam. tapi pada aku belum cuba belum tahu kan. Lagipun belajar pape pun mana ada senang. Sumer susah dan kena beri tumpuan yang tinggi. Huhh pelik aku...aku bukan cakap besar ok...just my opinion je..janganlah marah..aku pun bukan pandai sangat..kalau pandai buat apa aku apply study sana sini..hurmmm...

Pulak tu IPT kat Malaysia ni tak banyak yang tawarkan program profesional berbanding oversea. So mungkin itu punca kita kurangnya pengetahuan pasal program ni selain sikap tak endah kita sendiri. Kalau kat IPTA pun hanya UiTM sahaja yang tawarkan program profesional dan salah satu IPTS ialah KPTM lah..Tapi dua-dua IPT ni khas buat bumiputra je.. IPTA lain entahlah takde plak aku tengok yang tawarkan program ni...Jadi aku nak cadangkan pihak berwajib tolong canang-canangkan hal ini. Untuk masa depan negara dan bangsa juga kan. Dunia yang semakin maju dengan pertumbuhan pesat ekonomi memerlukan akauntan bertauliah.

Sekarang ni kerajaan sudah meletakkan sasaran bahawa Malaysia akan mempunyai 65,000 orang akauntan bertauliah pada tahun 2020. Tapi setakat ni statistik masih lagi kurang 20,000 orang akauntan bertauliah. (Kalau tak silaplah. Sumber pun dari internet jugak.) Dan majoriti ialah kaum cina. So sempat ke kita nak realisasikan hasrat negara ni?..Lagi 9 tahun mungkin negara kita berstatus negara maju. Sempat ke nak lahirkan akauntan bertauliah seramai 45,000 orang lagi dalam jangka masa 9 tahun? Bagi aku tak mustahil kalau rakyat Malaysia berfikiran terbuka kan.

Selain dari ACCA, korang boleh jugak apply study kat CPA, CIMA dan sebagainya. Kalau yang Malaysia pun ada iaitu MIA dan MACPA..Jadi rajin-rajinlah terjah cari maklumat sendiri..Kalau sumer aku nak cerita kat sini naik lemak berkrim disukai ramai lah korang..cantik muka..hahahahha....

Pada kalian sumer yang tahu maklumat lanjut pasal program profesional lain atau ACCA ni lehla share kat aku pada halaman komen ye...Ok tu jelah nak share kat korang..nanti sambung balik ye..tataaaaaaaa!!!

137 comments:

Sya Cda said...

waah info yg menarik la erin..... mmg ada cita2 nk ambik ACCA ni.... tp kena hold lu tggu kewangan stabil dlu...msti mahal op?

Makwe Kintan Pakwe Kintan said...

TQ sya..klu mahal cikit lah..klu nak murah mu amik degree dlu. pastu apply ACCA kt Uitm study dlm setahun setengah..murahlah..hehehe...^__^

Anonymous said...

i like ur post...however,i think i need makes some correction about your comment for ACCA program...i already asking to a few people about the examination...ACCA will marking directly from UK and examinations will be held simultaneously around the world...all candidates can sitting exam twice per year...candidate only can move to another stage after you pass stage's b4...percentage to pass exam is very low...anyway good luck for all of u...hehehehe...

Anonymous said...

hi adik..its gud if u r thinking of doing it full time instead of part time..most of my friends yg ambil dulu kt uitm ada yg stop di tengah jalan but now alhamdulillah, ada yg continue part time pula..
at times, you will feel that it's supertough..you can take a break but never give up k..all the best and most importantly enjoy your study..

Anonymous said...

hi adik..its gud if u r thinking of doing it full time instead of part time..most of my friends yg ambil dulu kt uitm ada yg stop di tengah jalan but now alhamdulillah, ada yg continue part time pula..
at times, you will feel that it's supertough..you can take a break but never give up k..all the best and most importantly enjoy your study..

amar said...

salam.. so skarang ni tgh blajar kat kptm lah?

kalau amik kelas f5 kim salam kat puan noor liza eh. kalo f6 kim salam kat pun syazrin aiza.. kalo f7 kim salam kat sir mokhtar.. heheh


ex-student acca
Amar

Anonymous said...

erm..saya dapat CAT kt Uitm..
boleh x lepas CAT amek degree pastu baru wat acca..
takut la...huhuhu

Makwe Kintan said...

adik dpt CAT uitm better pegi. Dan CAT hanya boleh smbung ACCA saja..Kalau nk buat degree adik kne masuk matrikulasi atau asasi atau diploma accounting. Baru leh smbg degree..CAT hanya jalan pintas untuk smbung ACCA dan dptkan klyakan akauntan bertauliah. So umur muda lagi nti dh dpt title akauntan bertauliah. Yakin dgn diri sendiri. Kalau kita berusaha pasti akan berjaya. Jgn cpt putus asa ye..gud luck dear...^__^

iedchan said...

alah rugi tak amik utp..hehe nnt boleh kije ngan petronas..:P

Mus Taqimah said...

slm sy ni dh ada dip acc dan sy teringin nak sambung study acca now dh keja cuma nk tahu ipt mn yang ok utk samb study acca ni...

Mus Taqimah said...

slm nk tanya ipt mn yg ok nk smb study acca sy dh ada dip acc n dh keja.

Anonymous said...

nk samb acca di ipt yang mn ok...sy dh ada dip acc dan dh kerja ada x part time acca

Anonymous said...

hai

Anonymous said...

ipt mana2 tak kesah nk smbg...lgpun ACCA ni qualification from UK,self study also ok as long as u register which paper to take and place to take exam..they dont care where u have class or not.The bad thing is in ACCA no carry marks from assignment or anything related to marks carry foward for final exam(like degree accounting),so it is a though papers and 100% base on final paper.The good thing is ACCA qualification accepted in worldwide.

path@eccek said...

Hai..sya baru tau benda ni drp my member dn sya memang nk melnjutkn pljrn sya dlm bidg akaun iaitu ACCA. Tpi masalhnya skrg sya mempunyai ijazah pengajian perniagaan dn skrg bekerja dlm bidang audit..agak2nye sya still bole ke ambk ACCA ni dn KPTM tu mmg diiktiraf ke oleh MIA..

Anonymous said...

Hai..sya baru tau cerita ni drp member sya. Sya mmg berminat nk ambk ACCA. Tp mshnye sya ada ijazah penggajian perniagaan dn skrg tgh brkrja dlm bhgian audit, agak2 bole x ambk ACCA dgn kelayakan sya skrg ni..

Maisofia Nasir said...

assalamualaikum.....sye lepasan spm 2012....sye dapat twrn kptm cat-acca....CAT ni kursus profesional kn....kalau gagal dkat CAT mcm mne???boleh smbung ape2 x????peluang pekerjaan dgn mempunyai CAT mcm mne pulak????mohon bantuan....sye dlm dilema.....email sye,eddie.iddin@yahoo.com....facebook sye eddie zain nasir.....tlong sye...please...

Anonymous said...

Assalamualaikum...saya lepasan SPM dan sedang mengikuti kursus LCCI di swasta dan berminat untuk meneruskan ACCA jika diizinkan Allah. Slps tu sy ingin bekerja di firma swasta. Cuma sy nk tya selepas tu bolehkan saya sambung buat master pulak tetapi saya tidak ada diploma atau ijazah..

Anonymous said...

Saya nak tanye la . saya ade dapat tawran KPTM . ACCA-CAT . sume sekali 4 1/2 tahun . tapi saya taktahu la nak p ker tak . saya tak ada diploma , kirenye lpas SPM . better saya ambik ACCA nie dlu ker ambik diploma dulu ?

Makwe Kintan said...

Adik CAT tu setaraf STPM ambil masa 1 tahun setengah.. kemudian terus buat ACCA 3 tahun.. & kelayakan ACCA setaraf dgn degree accounting serta diiktiraf peringkat antarabangsa.. Ade ACCA terus leh jd accountant bertauliah..so xpyhla buat diploma.. bazir masa je.. tp terpulangla...

Happiness doesn't exist ! said...

Hai, saya lepasan diploma Uitm in accountancy. Kalau saya nak ambik Acca terus macam mana ? ada kah lebih elok kalau saya ambik degree di uitm dulu ke macam mana ?

Happiness doesn't exist ! said...

Hai, saya lepasan diploma Uitm in accountancy. Kalau saya nak ambik ACCA terus macam mana ? Adakah elok saya ambik degree di uitm dulu ke macam mana ?

Makwe Kintan said...

Kat UiTM pun ada ACCA kan.. klu lepasan Diploma UiTM boleh apply terus amik ACCA dgn Uitm.. tp kne temuduga dlu.. info leh rujuk http://www.online.uitm.edu.my/

ainun tasnim nazman said...

Hello. Nak tanya. Mana better? Uitm ke kptm? Sbb sy dha belajar uitm 4 tahun dlm bachelor of science in architecture. Now nak amek acca. Sbb architecture tu hasrat mak saya. Acca ni sy punya dreams. But mana better ya? Kptm or uitm?

Makwe Kintan said...

Ainun klu nk smbg ACCA better UITM.. kelayakan diiktiraf sepanjang masa..lgpun IPTA... tapi KPTM ok jgk sbb under MARA.. tapi kelayakan pengiktirafan every year berubah ubah.. sebab taraf private kan.. =)

Ekin said...

Salam..saya ACCA student kat UiTM..actually kan kalo sape yg sudah amik CAT bole habis dalam masa 1 tahun di UiTM...n bole jer nak amik degree accounts pulak after tp nnt mcm lame la pulak kan nk hbs study.. Fyi CAT setaraf dengan Professional Diploma kat Uitm.. Acca for fundamental papers setaraf dengan degree n acca for professional paper setaraf dengan master..acca can be finished in 2 yr n half .. N kepada yg nk sambung master after acca pon bole jer terus sambung..saya hanya mahu share ape yg saya tahu..thanks hehe

Btw good info..hehe..

tehacumeylz said...

assalamualaikum,, saya nak tanya, jika saya ada diploma perakaunan, adakah perlu degree dlu baru saya dapat buat ACCA? saya mmg bercita-cita nak buat ACCA, tapi saya keliru, adakah untuk mengambil exam ACCA perlu ada degree dulu jika sayata ambil CAT?

tehacumeylz said...

assalamualaikum, saya nak tanya, jika saya adadiploma perakaunan, adakah saya perlu menyambung degree perakaunan dulu baru boleh duduki ACCA? saya keliru sebab saya ta ambil CAT. mohon jawapan.

Anonymous said...

Thank you ekin :)

Makwe Kintan said...

tehacumeylz if awak dh ade diploma accounting.. boleh je apply utk continue study ACCA.. tak perlu ambil CAT semula.. sebab CAT setaraf Diploma.. so boleh apply utk kecualikan beberapa paper.. Klu diploma maybe study ACCA dlm masa 2 tahun setengah je.. Good Luck Okey.. (n___n)

Makwe Kintan said...

& tak perlu ambil degree..***

hudaSuNee said...

Assalamualaikum kak !
Saya lepasan SPM 2012 and dapat offer CAT-ACCA kat UiTM under MARA. Saya student pure science and takde basic pasal account langsung. Menurut akak, patut ke saya ambik CAT-ACCA ye ?

Btw, on the same time, saya dapat offer Diploma Perakaunan kat UiTM jugak ! ^^

Makwe Kintan said...

Waalaikummussalam.. hudaSuNee.. First soalan akak nk tanya. memandangkan adik amik sains tulen mse skolah dlu & takde basic akaun, adik minat tak nak blaja akaun ?
if minat blaja yg mana2 pun boleh.. tp pd akak Better amik CAT sebab setahun je... pastu terus sambung ACCA.. klu nk amik diploma pun ok.. tp 3 thun.. pastu smbg degree 2 tahun.. nk amik ACCA pun boleh dlm 2 tahun setengah.. mne2 sme je sbb under UiTM kan..

tp jika xminat akaun better adik blaja bidang yg adik minat & kaji pasaran kerja.. klu bidang sains akak sarankan adik study bidang sains kesihatan.. keje meluas.. cth nursing, fisioterapi, Dietetik ke, juru x-ray ke.. mcm2 lah.. terpulanglah pd adik ye..akak doakan adi berjaya walau apa je bidang yg adik ceburi.. ok TQ (n__n)

Anonymous said...

salam..sye lepasan SPM 2012 then sye dpt tawaran perakaunan+ACCA di UNITEN..ape beza nye dgn CAT-ACCA ??kuarang faham tentang ni la..tolong explain ea..
HELP MEEE


hudaSuNee said...

okayy. so akak jawab mengikut masa belajar.
Kalau mengikut syllabus, paper, etc, menurut akak, orang takde basic dapat catch up tak ? Because, orang yang ada basic pun susah nak score ACCA. Risk for failing ACCA is high right ? What do you think ..?

Makwe Kintan said...

masa akak buat diploma dlu.. ade jgk kwn2 yg xde basic account lansung.. diaorg amik sains tulen mse skolah.. tp dpt je bwk account..rmai yg dpt cgpa 3.5 above lg..dekan every semester.. nk seribu daya, xnk seribu dalih.. belum blaja mcm mne nk tau boleh bwk tak.. org yg berjaya ialah org yg berani tanggung risiko.. yakin pd diri sendiri..jika org lain boleh buat..kenapa kita xboleh pulakkan?..tepuk dada tnya hati..(n__n)

bac8310 said...

Assalammualaikum.
mau tanya bah ni..kalo dri degree business management bole apply acca d KPTM??
terima kasih

Makwe Kintan said...

bac8310 rasanya diploma bisnes boleh apply..ataupun rujuk link ini

http://www.kptm.edu.my/index.php?option=com_content&view=article&id=166:association-of-chartered-certified-accountants-acca-qualification&catid=47:professional&Itemid=274&lang=Bm

nusya kesha said...

assalamualaikum , saye nak tanye saya pelajar lepasan SPM 2012 dan ditawarkan ke diploma akauntansi , lepas diploma saya teringin nak sambung ACCA tu , tapi macam mana nak mohon ACCA tu dan berape pointer yang layak sambung ACCA tu ?

shahida said...

assalamulaikum , saya nak tanyee mcm mane nak apply ACCA dan berapa pointer yg bru lepas untk smbg ACCA ?

Makwe Kintan said...

nusya kesya & shahida..utk apply ACCA guna diploma rasanya takde pun mesti pointer berapa.. just lulus diploma sahaja..

Anonymous said...

Salam, kak. Saya nak tanya sikit. What if saya sambung CAT-ACCA di Sunway, and lepas habis tu saya nak sambung Master di overseas pulak, is it possible? Ke lepas saya habis ACCA saya kena kerja terus and tak boleh sambung Master? Harap boleh tlg jelaskan sedikit. Thanks :)

Makwe Kintan said...

Waalaikummussalam.. ok mula buat CAT then smbng study ACCA pas abis nti leh je amik master..trpulanglah nk kje dlu or tak..

Zaty Asry said...

assalam, umur sy dah 27 tahun. sy ada degree bachelor of science in physics. skrg sy bekerja sbg finance exec. dah 3.5 years kerja. rasa nak blaja semula dan amik ACCA. klu sy nak mula skrg,dari mana sy nak start? kena amik CAT dulu ke? dan ada tak program CAT/ ACCA part time kt UiTM/KPTM?

Zaty Asry said...

assalam, skrg sy bekerja sbg finance exec di sebuah private comp. dah 3.5 tahun bekerja. sy ada bachelor degree in science (physics). skrg, sy nak blaja smule. umur sy dah 27 tahun. dah lame sy bercita2 nak study ACCA. dari mane sy patut mule? memandangkan sy bekerja, ada tak program yg tawarkan course secara part time. di UiTM/KPTM? tq

Makwe Kintan said...

Zaty Asry ada berita baik sy nak kongsikan.. awak ada degree tp bkn bidang accounting kan.. try apply ni..hope dpt membantu.. kerajaan skang tgh buka permohonan utk sesiapa yg berminat nk jd akauntan bertauliah & mahukan kerjaya profesional .. awak tgk link tu & tgk syarat2 nya..degree apa2 je leh apply ni..try la mne tahu rzki awak...goo luck..=)
http://www.penerajuedu.com/Peneraju-Profesional-Akauntan-BM.php

scha said...

HI, aritu ader apply ACCA kt UITM, tp gagal masuk,ader option lain utk sy amik ACCA kt mane2 yg qualify, sy lepasan degree acountncy, members of MIA, need ur advice

Makwe Kintan said...

scha members MIA pun tak lepas ke ? sbb ACCA slalunya link dgn MIA.. tp klu nak buat ACCA selain uitm boleh apply kt Kolej Poly-Tech MARA (KPTM) atau kolej sunway... but private la.. cuma KPTM ni utk bumiputra je.. kolej sunway pun ok but rmai kaum cina study ACCA kt situ..

Scha said...

i dh bca psl u gtau KPTM, so calld them but unfortuntely, full time only,sunway plak need to register as ACCA members 1st then only cn apply, i go thru ACCA website, but then not really clear , anyone knows bout this, @ any other plces ?

Anonymous said...

bagus la saudara nie ada semangat nak sambung belajar ...bagus la tu

Farah said...

Salam, saya nak tanya. saya bakal graduan bachelor of accounting (hons) di UniKL. Berdasarkan maklumat yang saya peroleh, UniKL merupakan salah satu IPTS yang belum dapat pengiiktirafan daripada MIA. Macam mana saya nak buat ACCA selepas grad nanti? Adakah saya perlu menduduki exam yang disediakan oleh pihak MIA?

Anonymous said...

Saya ada Ijazah Sarjana Muda Pentadbiran Perniagaan (Insurans) di UiTM, bolehkah saya memohon untuk acca?

Makwe Kintan said...

Waalaikummussalam farah.. setahu saya nak ambil ACCA yg penting ada degree account or diploma account & berkaitan.. utk pengiktirafan MIA tu sy xpastila.. klu mcm tu farah call ACCA malaysia utk dptkan keterangan lanjut..

Anon.. Degree perniagaan boleh apply ACCA..

Natasyaa Humaira said...

Salam, bley x kongsikn pngalaman study akaun? Sy akn masok uitm, dgree akaun...dlu tme skola sy xda basic pn..pas masok matrik tkar amek akaun...tp utk dgree ni sy takot xbley catch up ja.... tlg tenangkn jiwa sy ek....;) thanx...

Makwe Kintan said...

Waalaikummussalam Natasyaa Humaira.. Tahniah sbb akan smbg study degree Accounting.. Belajar apa2 pun xde yg senang..semua akan melalui kesusahan dulu.. yg penting kne berusaha bersungguh2..belum cuba belum tau kan boleh catch up atau tak.. Study akaun ni sme mcm subjek lain.. ada part kena hafal cntoh part law..ada part kne mengira.. faham konsep bukan hafal konsep ye utk akaun ni.. & bykkan buat latihan sndiri..klu tak faham tnya kwn2 & lecturer atau senior2 nti.. In Shaa Allah boleh bwk punya.. Bykkan berdoa spya Allah mempermudahkan belajar & kuatkan ingatan.. Akak doakan adik Berjaya..Lulus dgn cemerlang.. aamiin.. (n___n)

nuradilah_osman90 said...

ASSALAM, Saya sekarang ni student luar kampus for degree acctng, umr bru 23.. rezeki dpt keje gov awal kn..xkan nk tolak..so saya further PLK blended acctg kt Uitm shah alam.. tgok semgt akk ni saya xsbr plak nk ambik ACCA after complete Degree ni..tp sy risau nnti pointer x lepas plak untuk ke ACCA program tu.. biasa la student part time quite tough ..hehee.. tapi itu lah cabaran dan dugaan.. in shaa Allah sy mmpu.. doakan sy dapat melangkah ke ACCA prgram 1 ari nanti..

liani cheng said...

assalamualaikum kak..saya nie minat sangat dalam bidang akauntan ...saya nak minta cadagan dengan akak,,lepas spm nanti saya cdang nak sambung belajar dlm bidang akauntan tpi saya tak tahu nak apply kat mna?

liani cheng said...

assalamualaikum kak..saya nie minat sangat dalam bidang akauntan ...saya nak minta cadagan dengan akak,,lepas spm nanti saya cdang nak sambung belajar dlm bidang akauntan tpi saya tak tahu nak apply kat mna?

Makwe Kintan said...

Waalaikummussalam.. bgus Liani Cheng.. akak rasa study accounting kt mana2 pun ok.. cuma lebih bagus jika di Uitm la..just my suggestion.. Sebab antara IPTA yg bagus bagi course accounting ialah Uitm, UUM & UM.. tp lebih bagus jika adik smbung CAT & terus buat ACCA.. masa lebih singkat utk jd akauntan bertauliah.. tp kne usaha lebih ye.. Yang penting Jangan Putus asa mengejar cita2 & matlamat hidup.. Jika gagal terus bangkit.. Kegagalan bukan beerti penamat tapi ia sebenarnya permulaan utk menempa kejayaan. Good Luck ok (n____n)

Nur Fatihah said...

Salam kak, saya lepasan spm 2011. Boleh ke saya apply prog cat-acca under programme mara? Still valid lagi tak? Saya plan nak masuk bulan 1 ni di kptm bangi kalau diterima tapi kena bayar sendiri dulu lah kan. And saya dengar cat dekat kptm bangi boleh sambung acca ke uk betul ke? Terima kasih :)

Makwe Kintan said...

Waalaikummussalam fatihah.. boleh still valid jika fatihah nak apply CAT di KPTM Mara.. yes mmg CAT kptm boleh sambung ACCA di UK & Mara akan taja.. good luck ok..

S | H | M said...

Salam. Aa beza LCCI dengan CAT? Kalau after CAT sambung MICA tak boleh ke?

S | H | M said...

Salam. Aa beza LCCI dengan CAT? Kalau after CAT sambung MICA tak boleh ke?

S | H | M said...

Salam. Apa beza LCCI dengan CAT? Kalau after CAT sambung MICA tak boleh ke?

amy yus said...

assalam..nak tnya ckit, lau cam saya lpasan diploma akaun dr uitm cmna ek sya nk apply acca ni??

Makwe Kintan said...

Waalaikummussalam amy yus.. amy lepasan diploma akaun uitm..boleh apply dgn uitm utk ACCA ni..sekarang borang permohonan online sedang dibuka sehingga 31/10/2013 nanti.. sila ke link ini untuk menyemak syarat2 & mengisi borang kemasukan..
http://online.uitm.edu.my/

untuk mengisi borang klik pautan borang permohonan, kemudian tekan pautan profesional, kemudian klik pada link Lepasan Diploma Uitm/Kolej bersekutu Uitm.. Good Luck !

liani cheng said...

kalau CAT tu mcm mna nak apply ka...

Makwe Kintan said...

CAT pun sama liani cheng..boleh apply di uitm atau Kolej Poly-Tech Mara..profesional punya..

Anonymous said...

I heard that lebih baik amik ACCA kat overseas sbb lecturer mmg kat sana yg marking, influences lagi. KPTM, UITM ada ke program dgn university luar klu utk ACCA sahaja? Kalau degree from u lain, nak masuk UITM utk further ACCA peluang besar tak? Thank you for your helpful infos !

Makwe Kintan said...

TQ.. ambil ACCA di dalam negara atau diluar sama je.. dan yg marking utk exam tu bukan lecturer tu klu di overseas..tp org ACCA di UK sendiri. So sama je sebenarnya klu study ACCA di malaysia pun.. yg marking tetap org ACCA di UK tu..yuran ACCA sama utk semua negara..cuma kos hidup di dalam negara ni lebih rendah berbanding hidup di luar.. UITM ada buat kerjasama dgn universiti luar utk ACCA ni..tp KPTM sy kurg pasti.. Degree U lain ada juga peluang utk ambil ACCA di UITM tp syaratnya kene lulus temuduga dulu & melepasi syarat2 yg ditetapkan oleh badan profesional tersebut serta fakulti di uitm.

Anonymous said...

As Salam. Ill be finishing my diploma in April next year. Up to my 5th semester, I manage to get a cgpa of 3.94. Im planning to further my studies by applying for ACCA in the UK universities. I went to consult with education agent and the agent simply told me that its better to have a degree first. The agent was like discouraging me from doing ACCA. Before I went for the consultation, I was confident that Im gonna apply for ACCA. But then after the agent said that, my mind is like a mess. Im not sure if I should listen to the agent or simply follow my plan of continuing with ACCA. I did say Im from uitm. And the consultant was a chinese. What say you akak? I needjmotivation. Thank you.

Makwe Kintan said...

Waalaikummussalam.. anonymous pd pendapat saya ada baiknya awak yakinkan dulu apa pilihan yg awak mahu buat. samaada buat ACCA terus atau degree.. ikut naluri kita lebih baik. agent tersebut hanya boleh memberi pandangan dia saja tapi pilihan ditangan awak. Jika awak buat ACCA sekaligus awak akan dpt degree accounting dari universiti Oxford bila dah tamat pengajian nanti..so 2 in 1..& tempoh study juga dpt dipendekkan utk bergelar chatered accountant. klu nak buat degree dulu then smbg Acca pun boleh cuma tempoh tu agak lama sikit.. bg saya buat apa kita nak bazir masa sdgkan kita sudah ada peluang utk bergelar chartered accountant di usia muda. Cuma yg saya syakwasangka, kenapa agent cina tu galakkan awak buat degree dulu sedangkan ramai bangsa dia sendiri terus buat ACCA tanpa buat degree ?..saya bukan bersifat perkauman tp fikirkan jela ye.. apa2 pun ikut naluri & keyakinan kita.. sbgai muslim jika kita keliru eloklah buat solat istikharah minta petunjuk dari-Nya agar dibukakan jalan itu.. Good Luck (n___n)

Anonymous said...

Saya nak tanya. Yang degree tu from Oxford Uni or Oxford Brookes Uni. Because so far from my reading, acca buat partnership dgn Oxford Brookes Uni. Anyway, thanks a lot akak :) And all the best in whatever you do.

Anonymous said...

Salam. Sy pelajar diploma perakaunan, sy sgat berminat untuk ambil acca ni. Tp kalau sy terus ambil accA tanpa mengmbil degree, adakah sy boleh mengambil master dan setrusnya.

Makwe Kintan said...

Waalaikummussalam.. jika adik mengambil ACCA sekaligus akan dapat degree yg dikeluarkan dari universiti di oxford.. so 2 in 1.. & boleh meneruskan pengajian ke peringkat master serta PhD..

Anonymous said...

Assalamualaikum, nk tnya skit, kalau ambil ACCA tpi gagal.dlm exam, lps tu cmna plak..

hamzan said...

Hi, saya tahun ni baru habis spm, kalau ambil CAT, dia diploma kan, boleh x guna CAT untuk kerja..

Makwe Kintan said...

Waalaikummussalam anonymous.. klu gagal paper ACCA.. terpulang pd you utk repeat atau tidak.. tp yela yuran paper tu mahal kan.. so kne la usaha supaya tak gagal.. sbb ACCA bg masa 10 thun utk complete kan semua paper..

Makwe Kintan said...

hi hamzan.. CAT setaraf dgn STPM & Diploma.. cuma nama je certificate kan.. so boleh apply kerja terutama dgn company big 4 (audit firm) seperti Deloitte KassimChan, PricewaterhouseCoopers, Ernst & Young & KPMG.. mmg company diaorg utamakan calon yg ada CAT & ACCA utk kerja dgn diaorg.. then klu you nk sambung ACCA, company ni akan support study you.. untung tau..

hamzan said...

Owhh.. Terima kasih... 8)

Anonymous said...

Aiikkk... bukan ke kena ada 3 tahun pengalaman bekerja utk ambil acca ni... ke cmne.. sya x ingat la.. ada sorang pak sedara sya ckp,, nk jadi akauntan bertauliah, ada 3 tahun pengalaman kerja.. cmna tu.. 3 tahun pengalaman kerja utk ambil acca ke nk dpt title akauntan bertauliah
#nisa

Makwe Kintan said...

Anonymous klu nak ambil ACCA bila2 pun boleh.. xperlu pengalaman kerja..

akauntan ada 3 kategori.. kategori pertama ialah akauntan bertauliah adalah sebelum ini menjadi akauntan awam atau akauntan berdaftar dgn badan profesional..

kategori kedua ialah akauntan berlesen adalah akauntan yg mempunyai pengalaman luas dlm bidang berkaitan atau Ahli Persatuan Akauntan Malaysia yg lulus ujian akhir persatuan tersebut & pengalaman kerja sekurang-kurang 3 tahun dlm bidang tersebut. Ini membolehkan Akauntan tersebut membuka firma akaun & audit sendiri..

Dan kategori ketiga adalah akauntan ahli bersekutu iaitu akauntan yg menjadi tenaga pengajar di institusi pengajian tinggi..

Yang dimaksudkan pak sedara tu maybe akauntan berlesen sbb perlu ada 3 tahun pengalaman kerja..

Untuk jadi akauntan bertauliah perlu mengambil peperiksaan dgn badan profesional seperti ACCA, CPA, MICPA, MIA & sebagainya.. jika lulus kesemua paper tersebut maka boleh mendapat certificate yg membolehkan bergelar akauntan bertauliah..
hope penerangan ini jelas.. TQ..

Mira said...

Salam, saya rasa kan, elok ambil matrik dulu, lagipon matrik x sampai 2 tahun, lps tu acca nanti boleh kcualikan bbrapa paper,... Betul x .. :)

Makwe Kintan said...

Waalaikummussalam mira.. untuk ACCA di uitm, kelayakan matrik tak diterima. Uitm meletakkan syarat mesti ada CAT atau Diploma accounting atau Ijazah sarjana muda.. rujuk link http://online.uitm.edu.my/profesional.cfm

bagi ACCA kolej polytech Mara, kelulusan matrik boleh dipakai bagi syarat kemasukan ACCA tetapi tiada pengecualian paper yg akan diberikan oleh ACCA. Hanya CAT, diploma & Ijazah Sarjana Muda sahaja yg akan mendapat pengecualian beberapa paper. rujuk link http://www.kptm.edu.my/index.php?option=com_content&view=article&id=166%3Aassociation-of-chartered-certified-accountants-acca-qualification&catid=47%3Aprofessional&Itemid=274&lang=en

untuk maklumat lanjut boleh ke link acca malaysia http://www2.accaglobal.com/malaysia/

tp pendapat saya lebih baik ambil CAT sebab just 1 tahun setengah then ambil ACCA boleh dpt pengecualian paper & maybe boleh study ACCA just 3 tahun sahaja.. lgpun CAT & ACCA diakui di 170 buah negara.. klu ada CAT pun dah boleh apply kerja setaraf kelulusan diploma..

Mira said...

penerangan yang sangat jelas... Terima kasih...

Mira said...

mahal jgk kalau tgk yuran dia.. Huhuhu....

Firdaus said...

Salam kak, nak ambil cat spm kena dpt brpa A ??

Makwe Kintan said...

Waalaikummussalam.. adik firdaus klu nak ambil CAT syarat yg ditetapkan ialah:

1) uitm :
Lulus SPM / setaraf dengan mendapat sekurang-kurangnya 5 kepujian

Kepujian dalam Bahasa Melayu / Malaysia
kredit subjek matematik sekurang2 gred C dan Bahasa Inggeris gred B serta lulus temuduga yg dibuat oleh uitm..

rujuk link :
http://online.uitm.edu.my/syarat_am.cfm

http://esyarat.uitm.edu.my/index.php?option=com_content&view=article&id=91:syarat&catid=88:akaun&Itemid=80


2) Kolej polytech Mara :
lulus SPM dgn kredit 5 subjek termasuk matematik serta lulus bahasa melayu & bahasa inggeris.

rujuk link:
http://www.kptm.edu.my/index.php?option=com_content&view=article&id=165%3Aacca-certified-accounting-technician-acca-cat-uk&catid=47%3Aprofessional&Itemid=274&lang=en

Adik juga boleh menyemak syarat kelayakan di protal Selangkah Ke UiTM di link http://www.selangkah.uitm.edu.my/

wawa91 said...

ala...masih blurr... sye lepasan degree multimedia... mmg xde basic account langsung..so nk start dr mane nak amik ACCA ni? CAT tu mcm mane plak?

Anonymous said...

Hai, Assalamualaikum. Saya pelajar CAT-ACCA di Institut Profesional Baitumal 13'. Macam yg saya baca komen beberapa org di atas, ye memang sangat tough ACCA ni. Even saya yg baru CAT ni pun sangat tough. Tapi kalau nk diikutkan semua benda susah kan? SAya just nk cadangkan, CAT tak banyak IPTA yg tawarkan. Just IPTS je banyak, so kalau bg yg kurang berkemampuan why not cuba dekat Institut Profesional Baitumal? Berdekatan dengan KPTM KL. In shaa Allah ada biasiswa baitumal bg yg layak :)

Anonymous said...

kalau lps cat, nk sambung ke luar negara nak apply kat mana.. dpt biasiswa skali x

Anonymous said...

hai kak . . sye ni baru lepas pmr . . muda lagi ni haa . . tahun depan nk amek akaun . .tapi sye mohon dekat kolej vokasional amek khusus perakaunan . .masuk sne xda spm . . lepas 4 tahun dekat sne keluar dpat diploma perakaunan . .mse tu umur sye 19tahun lah. .muda2 da dpat diploma. .seronok nyer. .hehe . .agak2 lah kn, boleh ke nk jadi mcm yg akk citer tuh . . orng ckap akaun susah dpat keje lah . .pastu orng slalu pndang rendah dkat budak2 vokasional ni . . . i juz litle girl with a big dream . .blajar at vokasional boleh keh jady akauntan? pastu smbung blajar amek degree ? . .kalau akk tahu, please reply ehh kak

Makwe Kintan said...

Anonymous lepas cat smbg acca ke overseas try minta tajaan mara.. slalunya mara akan taja..

anonymous adik lepas pmr nk ambil akaun bagus.. akaun lebih mudah dpt kerja.. mcm akak study akaun di poli skang dh kje dgn kerajaan dlm bidang akaun & dulu sempat 3 bulan je menganggur lepas abis belajar pastu terus kje gov ni.. adik akak pula ambil akaun kt uitm, lepas sebulan abis blaja terus kje dgn firma audit & skarang dia dh tukar kje dgn antara company terbesar di malaysia ni..jgn dengar ckp org, yakin dgn apa yg kita buat.. Rezeki Allah yg beri.. ada adik akak lg sorang dari sekolah teknik ambil vokasional juga.. skang sambung study uitm.. nti dh ada diploma boleh smbg degree.. & boleh jd akauntan..dont worry ok..

Anonymous said...

Kak, mak saya x bagi ambik cat ni , dia ingat cat ni benda yg lekeh sbb peringkat diploma.. Dia cakap suruh ambil dulu ijazah baru ke acca.. help me.. :'( ... Cmna nk trgkan dkt dia..

Makwe Kintan said...

Adik anonymous akak pun takla tau sgt mcm mana ni tolong adik..mungkin mak adik takut yg cat ni tak mendapat pengiktirafan gov kita kot.. adik boleh terangkan pd mak cat ni sama mcm matrik sbb study 1 tahun setengah je tp setaraf diploma sbb boleh guna cat utk apply kerja sedangkan sijil matrik tak boleh.. dan acca pula tinggi sedikit pd degree. bila dh abis study acca nti adik akan dpt 2 certificate iaitu akauntan bertauliah & degree..2 dlm 1 ni.. jimat masa study lagi nti..gaji pun akan lbh tinggi dri yg ada degree saja..cat & acca ni diiktiraf oleh gov & mmg byk company trmasuk gov sendiri sekarang mahu ambil pekerja yg ada cat & acca kerana ia kelulusan bertaraf dunia yg diiktiraf di 170 buah negara.. bukan stakat di malaysia adik boleh kerja nti malah di luar negara.. ataupun adik boleh cdgkan pada mak adik utk call mana2 institusi pengajian tinggi yg tawarkan cat & acca ni utk minta pendapat pihak yg lebih pakar seperti pensyarah di uitm atau kolej polytech mara..mereka boleh bantu terangkan dgn lebih lanjut.. but akak nasihatkan berbincang cara baik dgn ibu ye..restu parent juga penting utk apa saja yg kita buat.. Doa pd Tuhan agar dibukakan hati ibu & izinkan adik study cat.. tp klu dh buat semua usaha tu & ibu tetap tak izinkan itu maknanya rezeki adik bukan disitu.. ada rezeki yg lain yg terbaik utk adik.. Kita merancang.. Tuhan juga merancang & perancangan Tuhan adalah yg terbaik.. Akak doakan moga adik berjaya dlm apa jua bidang yg adik ceburi. berusaha jgn putus asa.. good luck.. (n____n)

Anonymous said...

Hai kak.. Boleh x saya nk apply di kptm @uitm (CAT) ni guna percubaan spm.. Atau pun matrik dan poli (DIPLOMA P'AKAUNAN)...

Makwe Kintan said...

hai adik anonymous..klu nak apply cat di uitm & kptm rasanya tak boleh pkai result percubaan..kne guna result spm sebenar.. tp cuba adik try call uitm atau kptm utk keterangan lanjut..maybe adik boleh dpt maklumat yg adik nak.. Good Luck ye..

Anonymous said...

sbb sya ada dgr student yg spm batch 96 dftr di Kptm dlm program cat ni 7 haribulan.. kptm hnya utk student mrsm shaja ke

Makwe Kintan said...

taklah..semua boleh masuk kptm ni.. kptm ni bawah mara..maybe sbb tu budak mrsm daftar ke sana.. lagipun buat cat & acca kt kptm ni selalunya akan ditaja oleh mara..

Anonymous said...

Thank you for ur information. Salam akak sy pelajar akaun di sekolah. Dan SPM pada tahun 2013. Sy memang meminati akaun. Sy juga bercita-cita nk jadi akauntan. Cita-cita sy untk jadi akauntan tidak pernah berubah. Malah, sy jadi tak sabar untuk menjadi akauntan. Hehehe. Sy berhasrat nak ambil ACCA nanti. Tp sy nak tanya akak, apa beza LCCI dgn CAT??? Jika ianya berbeza, mana lg elok untuk sy pilih sebelum mengambil ACCA. Harap akak reply :) Saya sgt memerlukan penjelasan #NASUHA

Anonymous said...

Salam, Acca di kptm sya tgk 4 tahun.. Tpi artikel ni 3 tahun ..
kak kenal x siti aishah kamarulzaman seorang pljr acca terbaik ke7 di dunia pada umur 21!! tpi bkn ke umur 23 baru dpt title.. Dia pon ada ambil cat ni di uitm.. Huhu.. Mohon pnjelasan :-D

Najah Liyana said...

salam. akak, sy dpt scholar MARA utk CAT ACCA di uitm. ptt sy trime x? n klau sy nk smbung oversea blh x? ohye, antra sunway dgn uitm mn satu lg bagus?

하싶 said...

Salam kak, pengiktirafan kptm berubah setiap tahun, cmna tu.. takut jgk nk apply kptm kot2 x iktiraf ni.,.

LaViosa's said...

Hello. Saya nak tanya. Kalau saya lepasan spm , and then saya nak ambil CIMA saya kena masuk CBA dlu ke ?

Anonymous said...

Correction. Bukan habis buat acca boleh terus dpt degree oxford brookes. Syarat utama utk dpt degree tu kne pass paper f7, 8 n 9.. then kne sign up paper laen utk degree oxford tu. Lepas tu ade presentation ( mcm bdk degree ) at the same time, kita boleh continue buat paper P acca.

Anonymous said...

Utk dpt title acca x semestinye ikut umur ..Siti aishah tu die habiskan setahun cat die. And utk paper acca plak die habiskan lebih kurg dlm 2 thn. Utk yg die grad uumur 21.

Anonymous said...

Utk bljr acca, xperlu risau tentang pengiktirafan kolej. Sbb bile kita dh grad acca, org xtgk pd kolej kita. But org tgk pd cert acca kite. Lgpn soalan exm acca bkn dbuat oleh lect kptm tu but dbuat oleh org dr uk sndri.

Anonymous said...

Salam, saya terbaca komen kat atas pasal budak mrsm yg dftr awal kptm tu.

Mmg dorang guna result trial spm dan dapat tajaan under program Skim pelajar cemerlang. program tu khas utk student2 mrsm & dpt scholarship drpd mara. Sbb tu dorang masuk awal (fast track) guna result trial. tapi pelajar2 sekolah lain kena tunggu result spm utk apply. kptm dibuka utk semua bumiputera tak kesah la dari sekolah mana pon.

Btw, sy pon lepasan spm 2013. sy dah smbung cat-acca kat uitm shah alam under scholarship mara jgak guna result trial. Baru daftar 11/1/14 haritu.


Makwe Kintan said...

Waalaikummussalam.. TQ anonymous.. klau boleh share la mcm mana adik apply CAT-ACCA di uitm tu.. kne beli no pin di bsn ke ? pada slip bank tu tulis profesional kan ?

Anonymous said...

assalamualaikum akak , saya nak tanya . kalau lepasan matriks nak amik acca dkt u mna yg ada certfct acca erk ?? saya akan habis matriks bulan 4 ni , so ayah saya nak hantar saya ke luar negara utk amik bidang acca . lagi satu saya x de basic akaun masa SPM . pada pendapat akak , better saya ke luar negara ke atau just stay kat malaysia amik bacelor perakaunan ?? lagi satu , kawan saya ada amik course CAT sebelom blajar ACCA , jadi saya kene amik jugak ke CAT tu , ke saya boleh trus blaja ACCA ?? mohon penjelasan dri kak . saya buntu sgt ni . :( :(

Makwe Kintan said...

Waalaikummussalam adik.. kalau lepasan matrik adik boleh apply utk study ACCA salah satunya di Kolej Poly-tech Mara .. di Uitm juga ada tetapi syaratnya mesti mempunyai CAT atau diploma account dari uitm atau Ijazah sarjana muda perakaunan.. ia sebenarnya terpulang pd adik sama ada mahu continue bacelor accounting atau terus dgn ACCA.. but pendapat akak oleh kerana bidang perakaunan kini semakin pesat membangun terutama di negara kita, tiada salahnya jika adik ambil cabaran meneruskan ACCA.. kerana ia pengikhtirafan global.. lagipun tak ramai anak melayu mempunyai kelayakan profesional sebegini.. study di malaysia atau di luar negara sama saja.. cuma dari segi ikhtiar hidup & lebih berdikari jika adik study diluar.. Ia pengalaman yg berbeza.. Restu parents juga penting walau apa juga yg kita mahu lakukan.. takde basic account tak mengapa, kerna boleh study dari asas.. jika adik masih keliru mohonlah petunjuk dgn Allah SWT agar ditunjukkan jalan-Nya, solat istiharah..In Shaa Allah ada yg terbaik buat adik.. good luck ..don't worry okey (^___^)

nur giha said...

Salam, kak nk tnye opinion aqak..

Saya nie skrg da keje kat audit firm as tax asst. Saya lulusan dip in accountancy. Saya da kerja lbh kurang 2 thn. So saya ade niat la nk smbung belajar, tp xsure nk amek ACCA or degree in accountancy. Dulu result dip saya xla POWER sgt..ok la..cukup2 mkn..heheh

So bg pendpt aqak saya patut smbng mne?

Thanks

Anonymous said...

Boleh jgk cat setahun pastu acca 2 thn,, hope dpt rzeki cm dia..

Anonymous said...

kalau betul2 nak jadi akauntan.. boleh lah ambil CAT then sambung ACCA. kalau tak yakin.. sambung degree akaun.. sebab kalau nak kerja kerajaan.. kalau takde degree.. dia takkan ambil walau kita ada ACCA skalipon..

Makwe Kintan said...

Lantikan bagi akauntan kerajaan syaratnya mestilah mempunyai degree accounting atau kelayakan profesional seperti ACCA. Jika ada ACCA tp tiada degree masih boleh dilantik menjadi akauntan dlm sektor awam. Rujuk www.spa.gov.my

myrull said...

thanks for the info, sanggat bermakna buat saya., sy baru lepas ambil result spm, saya dapat C+ untuk akaun :/ tapi tu tak bermakna utk sy berhenti belajar akaun sbb sy percaya yang saya masih boleh., jadi plannya sy ingin ambil diploma akauntasi. tapi.., bila fikir2 balik sy b'cadang untuk ambil CAT then sambung ACCA. tapi kalau boleh sy ingin sesiapa yang boleh bantu sy utk pilih jalan yg agak sesuai utk pelajar mcm sy nie hehe ^^ terimas

Makwe Kintan said...

jika adik myrull confident untuk ambil CAT. teruskan. Orang yang sentiasa berani mengambil cabaran tanpa putus asa, pasti dia akan berjaya. jika adik mahu sambung diploma dulu pun okey juga.. yang penting minta pendapat parents & guru2 adik. In shaa Allah mereka pasti boleh membantu adik memilih jalannya..don't worry okey ^_^

Izzati Halil said...

saya dengr kalau nk belajar CAT kene power bi.. result spm saye english b ngn gred 7 D(teruk kn??) hehe tpi akaun saye A+.. rasenyer saya boleh amek CAT ke?

Makwe Kintan said...

adik izzati halil, kalau ikut pada syarat CAT bagi kolej poly-tech mara BI sekurangnya Lulus.. cuba lah mohon dulu ye.. In shaa Allah ada rezeki.. tp kalau dgn uitm mmg syarat ketat sikit la.. BI mesti kredit..

Izzati Halil said...

kak.. jangn salah faham.. BI saya B.. tapi, essay saya dapat gred D7

Izzati Halil said...

tau x berape yuran CAT kt baitumal?

nadia said...

saya lepas spm and dapat sijil lcci .. so kene sambut CAT ke ACCA ? 2 je yg blur sikit

nadia said...

saya lepas spm and dapat sijil lcci .. so kene sambut CAT ke ACCA ? 2 je yg blur sikit

nadia said...

lepasan spm ambil acca ke cat ? pening

fatiha asri said...

salam kak..sye lpasnn spm 2014..sye mmg xtau psl cat acca sblom ni..sye dpt tahu psl cat acca ni lps upu dttp..so sye x pilih pon course tu mse kt upu.agk seday..ble je bole amek cat acca tu??mcm x jls je sokln sye ni sorry..

fatiha asri said...

salam..bile kne amek cat acca ni senanye??lps atau sblom dip..??lps atau sblom degree??

mimiy said...

assalamualaikum . saya budak foundation in accounting . boleh ke kalau saya nak ambik acca terus lepas habis foundation ?

nurul nadia ibrahim said...

salam sis, boleh sya dpt kn email sis? boleh sya b'tye lanjut tntg ACCA..

noname said...

salam kak. saya dpt tawaran matrik perakuanan ,CAT di institut IPB dan juga CAT-ACCA dipolytech Mara..saya bingung mana nak pilih ,kalau matrik tu ipta..IPB dan polytech tue ipts..minta jasa baik kak beri pandangan yg pandangan..dan sekiranya saya pilih utk ke CAT..mana pilihan rasanya yg baik antara IPB atau kolej polytech.. terima kasih banyak ya

noname said...

salam kak.. minta jasa baik nasihat kak..saya dapat tawaran matrik perakuan . CAT ACCA di kolejmara polytech dan juga CAT di institut baitumal..saya bingung membuat pilihan kerana matrikulasi adalah ipta. .dan sekiranya saya memilih utk ke CAT ..manakah yg terbaik antara kolejpolytech atau institut IPB..minta jasa kak beri pandangan dan pembaca 2 lain..terima kasih

Anonymous said...

waa info yg bgos..sya dpt kptm ACCA-CAT..tpi msih rgu2..sbb sye x de asas akuan..sya dlu blaja sains tulin..

Afifah Azman said...

Salam akak,saya dapat tawaran ACCA di kptm.selain itu saya juga mndapt twrn utm course diploma sains komputer multimedia dan twrn di matriks.dan ini mnmbhkan kesukrn utk saya memilih mmndgkan bidang senibina yg sya nk tak dpt.saya tepikir mngkn utk saya mncuba bdng baru.saya harap sngat akak dpat mmbntu kesukaran saya dlm mmbuat pilihan.thanksssss

Anonymous said...

assalamualaikum akak...saya lepasan spm 2013..saya nk tanye akak,saya dapat tawaran dip.akauntasi di politeknik..pastu saya bercita2 nk jadi akauntan bertauliah,jadi lepas saya amik diploma tu maknenye saya kene amik degree dlu or amik ACCA terus??
*mohon penjelasan akak..pleasee..huhu (wanie)

Anonymous said...

Sorry to say this but your understanding of ACCA is inaccurate. I feel some of it rather misleading

1. ACCA does not just 'kasi' Oxford brooke degree when you pass your ACCA. It is an applied accounting degree, u have to submit a 7500 words of disseration on a very specific topics that requires a mentor.

2. U do not get to be 'akauntan bertauliah' after completed your ACCA. U only get an affiliate. You only get membership after PPR

My was once an acca student in UITM. The ACCA lecturers is horrible. (Degree lecturer ok) Only one or two lecturer yang ok. The chinese female tax lecturer and one indian male law lecturer and a young malay account lecturer is ok. Others are horrible. They come to class without notes. They are unprepared. So much so i have to take train from shah alam basah kuyup hujan balik malam pukul 10 (masa tu acca kat main campus) to KL to attend night class in kasturi almost everyday. It was tiring.

As i mentioned, most of them dont prepare short notes or material. They mostly rely heavily on bpp n kaplan textbook which is about 900-1500 pages (setebal atau lebih dari kamus dewan bahasa) including revision kit. U have to be independent coming out with short notes.The think is, it is impossible to be independent as average paper in acca have around 25-30 chapters and you have study in 6 months. If u take 3 papers x 30 chapters = 90 chapters = 1 minggu 3 chapters. Satu chapter 3 hari. Tak logic to be independent

Go SunwayTes or Kasturi. Semua dah prepare. It is their job as lecturer to discharge their responsibility to prepare materials for students. Student tinggal jilat buku, jilat hafal IAS, FRS and practice practice practise tulis jawapan. 6 bulan in acca sangat pendek.

If takde duit nak pergi private, buat je degree in accounting. Get cgpa 3.2 above and masuk 4 four firm like kpmg, they pay for your studies and acca fees, attend part time night and weekend class n they give u study leave.

Good luck. If nak accurate info baik pergi forum lowyat.net. Situ banyak real life acca students. Under education forum.

Cyborg104 said...

Mksdnya kita boleh amik degree slpas CAT?

Anonymous said...

Tq for the info boss .. So, uitm dgn sunway mmg sunway lgi terbaik la ??. One more, lps acca, affiliate ?? Apa tu

Lecturer: Jay MSc UK, Pg.Dip Marketing (UK) FCCA said...

Actually those that are planning to do ACCA can try out J Pro Business Training @ Shah Alam for support for most of the papers.

All the notes have already been summarized and materials are ACCA exam ready.

Pass rates is about 80%