Monday, May 20, 2013

Suntikan Lucrin Depot



Bulan ini bermulah perjalanan sebagai wanita yang dihentikan kitaran haid untuk beberapa ketika sehingga bulan 9 nanti. Huhu macam-macam perasaan ada. Sedih, pilu, lega, seronok ? (What I want talking about ?)

Doktor dah inject lucrin start lepas operation lagi masa bulan Mac.. tapi period still on.. Dan bulan April juga period on.. Tapi bulan mei period dah "Offline" .. redha jelah.. ubat lucrin lambat effect kt badan saya.. 

Effect selain tak datang period, badan panas melampau.. sehari 5-6 kali aku mandi.. walawehhh.. rasa nak berendam dalam besen taknak bangun dah.. tapi Alhamdulillah setakat ni Cervical Mucus (CM) ada lagi. So kalau nak BD (Bersama) dengan suami tu kira ok tak sakit lah.. sebab ada orang akan kering Miss V sampai nk BD dgn husband pun kena beli gel kat farmasi untuk bagi licin.. Mintak-mintaklah aku ni sampai abis tempoh lucrin ade CM..huhu.. Lain-lain effect berat badan aku turun dengan mendadak.. 10kg turun dalam masa 2 bulan.skang berat 40kg je..aiyakkk kurus kering patik jadinya...

Untuk kawal panas badan doc bagi ubat estrogens & untuk naikkan berat badan lalu menambahkan selera makan ini doc bagi Asid Folik.. Apa pun tak boleh !!!

Aku bagitau Doctor aku makan Ubat Herba Bidan Kampung & endometriosis semua keluar.. Doc kata walaupun rahim aku dah bersih luar dalam, endo & cyst dah takde tapi lucrin still kena inject.. bimbang jadi balik endo dalam masa terdekat.Maklumlah endometriosis Stage III .So tersekatlah harapan aku nak pregnant cepat-cepat..sedih weii..

Yelah aku tak sampai 2 kali cycle plan pregnant cara BBT Chart.. a..pastu tak boleh diteruskan..kena berehat seketika... 

Ni ha cycle aku yang tah pape.. macam vongek je rasa.. suhu ni maybe effect lucrin..huhu

Lain kali aku update pasal Fertility Friend ni ye. Banyak benda dalam kepala ni. Tapi yang best sekali tahun ni In Shaa Allah aku akan dapat puasa Ramadhan penuh lah.. Yelah dah takde period.. best2 tahun depan tak payah ganti2.. Nikmat Allah Beri Alhamdulillah... (n__n)

5 comments:

nazilah ramli said...

salam..makwe kintan..akk nk kongsi pengalaman akk..akk pun ade edometrosis..kiri n kanan ovari n ade chocolate cyst.slps operate akk diberi suntikan lucrin selama 6bln..tapi akk nk bt 3bln jer sbb dah xsabar nk fokus utk pregnant..kesan injection mmg teruk gak..badan bdn,pedih perut,sakit2 tulang belakang,tekak loye2..mcm2 ragam gak..after 3bln ambek suntikan lucrin akk stop..bln ke empat tuh dgn izin allah akk pregnant ni kuase allah..mmg ajaib lah..tp dlm masa yg sama mmg akk amalkan mandian garam as syiffa utk niat nk dapat kan zuriat dan sembuh dari endometrosis..alangkah terkejut sgt bile tau pregnant..sampai doc pun terkejut n stop xjg enjection ke 4..garam tuh sbg ikhtiar sbb garam tuh dari doa2 syiffa'

nazilah ramli said...

salam..makwe kintan..akk nk kongsi pengalaman akk..akk pun ade edometrosis..kiri n kanan ovari n ade chocolate cyst.slps operate akk diberi suntikan lucrin selama 6bln..tapi akk nk bt 3bln jer sbb dah xsabar nk fokus utk pregnant..kesan injection mmg teruk gak..badan bdn,pedih perut,sakit2 tulang belakang,tekak loye2..mcm2 ragam gak..after 3bln ambek suntikan lucrin akk stop..bln ke empat tuh dgn izin allah akk pregnant ni kuase allah..mmg ajaib lah..tp dlm masa yg sama mmg akk amalkan mandian garam as syiffa utk niat nk dapat kan zuriat dan sembuh dari endometrosis..alangkah terkejut sgt bile tau pregnant..sampai doc pun terkejut n stop xjg enjection ke 4..garam tuh sbg ikhtiar sbb garam tuh dari doa2 syiffa'

nazilah ramli said...

akk mmg suke baca blog org..hehe..terutama akk ade endometrosis lg la akk suke bc mcm2 psl endometrosis..garam tu mmg elok utk makhlus halus..utk pendinding kite dr buatan manusia yg bertopengkan syaitan mahupun syaitan yg bertopengkan manusia..akk tau ade cyst nih pun dr garam nih..akk dpt dlm mimpi..garam nih dr doa syiffa'

nUr said...

Salam sis :)

Oh yang ni la ye Lucrin tu. Lebih kurang je rasanya, side effect dia sume tu. Tapi sy rasa ambik Zoladex tu selera makan bertambah pulak, tapi berat tak nek2 pun, sy memang jenis kurus, hehe. Pastu badan rasa panas, itu memang terasa, tapi takde lah all the time. Sampaikan malam2 ada time sy pasang kipas siling ngan kipas kaki sekali. And first inject memang period tak datang. Tapi maybe sebab dah memang lepas operate tu kebetulan period terus datang, inject first pun time period, terus lepas tu tak period dah untill last inject. Masa mengadu ngan doktor pasal side effects, doktor bagi jugak option nak ambik ubat tambahan ke cam nak bagi kurang panas sume, tapi doktor pun cakap kalau boleh tak payah ambik. Sy pun taknak. So survive la 6bulan tu. Tapi the best part adalah tak merasa period pain selama 6 bulan tu. Kalau tak, tiap kali period memang merana lah sekejap, huhu. Btw sis, all the best, chayok2! :)

effie aliunir said...

Macam mana nk dapat garam tu ye? Sy endo stage 4 baru sebulan lebih epas operation dan dlam rawatan lucryn untuk 3 bulan