Friday, December 16, 2011

CUEPACS minta 1.4 juta Penjawat Awam Tidak Tandatangan Opsyen SBPA !!!

Macam - macam hal lah dalam gomen ni...(Ceh macamlah aku tak keje gomen)
Buat skim baru...pastu tak bagi tandatangan pulak...
sebabnya banyak perkara kurang jelas dalam skim saraan baru bagi kakitangan awam ni...

Tapi ada kelebihan dan kekurangan dalam opsyen baru ni...
Cuma yang aku pasti ialah pasal prestasi kakitangan awam...
Kalau pilih opsyen baru ni pastikan semua penjawat awam jaga laporan prestasi masing-masing ye...

markah 95% dan keatas - kenaikan gaji tahunan 15%
markah 85% dan keatas - kenaikan gaji tahunan 8%
markah 75% dan keatas - tiada kenaikan gaji tahunan
markah 70% dan kebawah - Dinasihatkan berhenti...

Ye...kena jaga markah prestasi...tapi pada aku lah kan....makin kena pandai mengampulah...
Ampu pegawai atas...dapat markah lebih...hehehe...^__^

Masing-masing kena pandai jaga periuk nasi..
bukan apa takut kang jadi periuk api plak...meletop sapa nak jawab?...

Mungkin kerajaan nak kurangkan pekerja kot...nak buang pekerja yang tak produktiviti dan mahu tingkatkan prestasi dan kualiti penjawat awam...AMEK KAW!!!

Kerja keras lagi lah pasni ye semua orang gomen !!!...

Beberapa opsyen SPBA dibantah
CUEPACS minta 1.4 juta kakitangan awam tidak tandatangan surat tawaran JPA

KANGAR: Kongres Kesatuan Pekerja-Pekerja Dalam Perkhidmatan Awam (CUEPACS) semalam membantah pelaksanaan beberapa opsyen Skim Saraan Baru Perkhidmatan Awam (SBPA) yang didakwanya kurang jelas, selain tempoh terlalu singkat diberikan kepada penjawat awam untuk menerima tawaran itu.

Serentak itu, kongres berkenaan meminta kira-kira 1.4 juta penjawat awam tidak menandatangani surat tawaran Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA) bagi SBPA sehingga mereka berpuas hati dan memahami sepenuhnya skim berkenaan.
Keputusan itu dibuat hasil undian sebulat suara 125 perwakilan CUEPACS seluruh negara yang berhimpun selama dua hari bermula kelmarin membincangkan isu pelaksanaan SBPA pada Mesyuarat Kongres Khas yang berlangsung di Hotel Putra Brasmana, di sini.

Presidennya, Datuk Omar Osman, berkata keputusan membantah opsyen SBPA dibuat pada mesyuarat itu berdasarkan kepada pertimbangan wajar 125 perwakilan, sebagai mewakili isi hati 1.4 juta penjawat awam seluruh negara.

Katanya, lima inti pati digariskan melalui bantahan untuk dimajukan kepada Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak yang dijangka ditemui pada 19 Disember ini, antara lain meliputi desakan pembatalan Exit Policy selain penjelasan kedudukan pelarasan gaji tujuh hingga 13 peratus seperti diumumkan melalui SBPA baru-baru ini.

“Buat masa sekarang, kita membantah pelaksanaan beberapa opsyen SBPA dan meminta kira-kira 1.4 juta penjawat awam tidak menandatanganinya terlebih dulu sebelum rundingan antara CUEPACS dan Perdana Menteri diadakan.
“Kita akan tetapkan temu janji pada 19 Disember ini, yang mana semua 125 perwakilan kongres seluruh

negara dijangka menemui Perdana Menteri di Seri Perdana, Putrajaya bagi membincangkan secara terperinci permintaan serta desakan CUEPACS dalam SBPA,” katanya.

SBPA diumumkan Perdana Menteri pada 7 Oktober lalu dijangka membawa pelbagai faedah dan insentif kepada kakitangan awam yang dilaksanakan mulai tahun depan dengan beberapa perubahan seperti skim pencen, gaji dan elaun serta prospek perjawatan dengan tempoh perkhidmatan yang dilanjutkan sehingga usia 60 tahun.

Ditanya mengenai lima tuntutan terbabit, Omar berkata selain pembatalan Exit Policy dan penjelasan mengenai kedudukan pelarasan gaji, CUEPACS turut mendakwa tiada sebarang rundingan bersama diadakan antara kongres itu dan JPA yang dilihat memungkinkan wujudnya unsur berat sebelah.

“Kita juga nasihatkan pihak lain yang tiada kaitan dengan CUEPACS supaya tidak campur tangan dalam soal perjuangan kongres kerana ini hak kami untuk pertahankan kepentingan semua penjawat awam,” katanya.

No comments: