Wednesday, August 8, 2012

Senggugut ? Cubalah Penawar Ini

Salam semua. Sihat ? Lama aku tak berupdate blog rupanya. Kali ni untuk para wanita pulak. Tapi lelaki yang bergelar suami pun boleh baca jugak..sape-sape jelah..

Korang selalu tak senggugut time period or datang bulan ? Aku sejak kawin ni boleh kata tiap bulan senggugut. Sakit tak dapat nak cakaplah. Tuhan je yang tahu. Masa belum kawin dulu tak penah pulak aku kena senggugut. Memang pelik bin ajaibla kan. Tapi semua kuasa Allah swt siapa yang tahu. 

Baru hari ini aku tahu punca sebenar senggugut itu. Maka aku nak share dengan korang akan penawarnya. Sebab aku nak cuba ikhtiar. Memandangkan senggugut aku tahap melampau sampai aku tak boleh bangun dan kaki aku kejang berjam-jam. Sakit sangat woiiii....


Baru aku tau ini kerja syaitan iblis laknatullah...hampeh...

Jom kita cuba ye. Mane tahu nanti sembuh sakit kita. Yelah bulan lepas aku period kena senggugut yang sakit teramat sangat-sangat (sakit betullah tu). Lepas tu aku rase macam ade benda nak keluar. Aku pegi bilik air nak kencing. Sekali keluar seketul daging sebesar tapak tangan. Korang cuba bayangkan daging besar tapak tangan ? Besar ke tak ? patutlah sakit melampau-lampau..

Dan kawan aku cakap kalau perempuan yang dah kawin senggugut payah nak dapat anak. Sebab tu kena sembuhkan dulu sakit tu..mungkin jugak..ermm..

En. suami aku jugak jadi mangsa tolong urutkan perut aku ni. Aku memang respect dia sebab penyabar betul. Jenis aku kalau sakit aku akan maki hamun orang..hahaha...memang dia jadi mangsala...

Aku cakap "Abang ni senang je cakap sabar-sabar. Yang tanggung sakitnya sayang !!!"

Kesian dia. Tapi lepas tu aku minta ampun balik. Kang tak pepasal diiktiraf isteri durhaka. Neraka jahanam tempatnya..huhu..tak nak...

Pasni nak beli madu kat kedai depan tu..bye..


4 comments:

Nasuha said...

salam ramadhan :)

Makwe Kintan said...

salam ramadan Nasuha =)

Sayidah Nafisah Ruslan said...

tapi sekarang kan bulan puasa.. kalau kena senggugut sape yang cakar? hihi

syiekin azam said...

salam,

saya pun memang ada senggugut yang teruk..siap dah ada endometriosis..lps bersalin cyst tumbuh balek dan senggugut pon tak pernah hilang sejak 1st period mase budak2 dulu..orang kata lps kawen dan bersalin senggugut akan hilang, tapi tak pon..before proceed dgn option operation buang cyst, amik pil hormon ataupun pregnant lg skali(sbb mase tue masih breastfeed anak, jd tak plan amik pil hormon dan pregnant), saya cube pakai PB korset..alhamdulillah sejak pakai PB, tak pernah kene senggugut, dan cyst pon mengecut..sudi jengok my entry utk kisah endometriosis saya..dari kisah sebelom pakai PB, hinggalah sekarang..:)

http://mamafaizzhafran.blogspot.com/2012/02/endometriosis-update.html